TEA TREE
Melaleuca alternifolia

Viktiga beståndsdelar: Terpinol, cinerol, cymen, pinen, terpinen.

Tea-tree är ett litet träd eller buske med barrliknade löv. Tea-treeträdet växer fortfarande vilt och några procent av den australiensiska produktionen av oljan kommer från vildväxande träd. Träden skärs ned till 1-1,5 meter höga stubbar och nya skott växer ut med nya grenar och kan skördas ca 2 ggr per år.

Den största delen av tea-tree oljan kommer från odlade teatreebuskar. Tea-treeträdet är en mycket tålig växt. Tea-tree oljan innehåller upp till 100 olika beståndsdelar och det är alla dessa ämnen ihop som ger tea-tree oljan dess unika egenskaper.

Det tar ca 3 år innan den första skörden kan ske, och plantan har då blivit en ca 1,8-2 meter hög buske. Det bildas också gula blommor i klasar och senare frön. När man skördar är det ungefär som när vi skördar hö. Växten hackas sönder i små bitar och åker direkt upp i en uppsamlingsvagn, som också fungerar som en del i destillations- anläggningen. Vagnen körs sedan direkt till ångpannan där ångan kopplas till vagnen så att destilleringen kan ske. Inom några timmar efter skörden är oljan destillerad ur växten.   

 

 

 

 


Urinvånarna i Australien, aboriginerna, använde redan för flera sekler sedan naturens egna läkemedel vid behandling av sina besvär. En stor del av aboriginernas kunskaper försvann i samband med att grunderna för deras traditionella kultur slogs sönder. Som tur var lärde sig de första immigranterna en del av urinvånarnas kunskaper och överförde dem till kommande generationer. Aboriginerna, som var bosatta i omgivningarna av Bungawalby Creek, kände till det vilda tea-tree trädets hälsosamma egenskaper. De behandlade sår, insektsbett och hudinfektioner, genom att krossa trädets löv och tillsammans med ett varmt leromslag lägga det på det skadade hudområdet.

Det var kapten Cook som först använde namnet tea-tree. Cook och hans besättning använde löven av en buske som tillhör Leptospermum-arten av samma Myrtacae-familj för att laga ett uppfriskande te. I Australien växer sammanlagt ca trehundra olika buskarter som kallas för ”tea-tree" men endast Melaleuca alternifolia-buskens olja är viktig ur medicinsk synvinkel.

Egenskaper på huden: Är antiseptisk, renande, kylande, inflammationshämmande och svamphämmande. Tea tree buskens blad innehåller ungefär två procent av en flyktig eterisk olja, som har en ganska skarp kamferliknande lukt och är kraftig, utan att vara irriterande antiseptiskt. Det är vanligt att eteriska oljor har bakteriedödande egenskaper men tea tree olja har en ovanligt makalös läkande effekt. Den löser upp bakteriernas cellväggar som leder till att cellerna dör. Kan ta bort märken efter vattenkoppor och bältros och är bra vid sprucken och skrovlig hud. Bra mot akne, brännskador, blåsor, herpes, munsår även sår i näsan, forsvamp, nagelinfektion, vårtor, solsveda, mjäll och klåda i hårbotten. Värt att pröva vid huvudlöss.

Tea tree olja ökar motståndskraften mot infektioner och stärker immunsystemet. Lindrar vid klåda och blåskatarr. Kan hjälpa vid kikhosta, astma, bronkit och sinuit. Badda med oljan vid stickor och flisor i huden. Insektsbett, myggbett och fästingar. Använd vid halsinfektioner, tandköttsinfektioner, lindrar luftrörskatarr och svullna bihålor.

Blandar sig bra med: Citron, eukalyptus, cypress, lavendel, ingefära, mandarin, rosmarin, tall, timjan, muskatellsalvia och ylang-ylang.

Tea tree olja är godkänd som naturläkemedel i Sverige. Oljan finns i många kosmetiska produkter som man kan köpa. En del personer kan få hudirritationer av tea tree. Man kan få röd, kliande hud. Läkemedelsverket rekommenderar att man späder tea tree oljan tio gånger med någon annan olja.

Jag har tea tree oljan som en förstahjälpen oljan. Den är bra till nästan allt. Jag använder också tea tree olja till fotbad och handbad, ansiktsvatten, ansiktsånga och ansiktscrèmer. Outspädd vid akne, herpes, fotsvamp och insektsbett.

Jag gör: ansiktsgele som är Aloe Vera baserat, som är ett bra fettfritt alternativ till oljor och krämer. Ett gelé kan vara bra att använda för att späda ut den eteriska oljan. Skönt svalkande och klådstillande speciellt bra till aknehud och andra hudirritationer.

Även en tvättgelé med tea tree olja är bra för den feta huden. Jag använder ungefär mellan 2 till 5 procent tea tree olja i mina produkter.

Ansiktsmasker gör jag av grön lera, Aloe Vera juice och tea tree olja.

Ångbad för att öppna porerna med tea tree olja är en utmärkt metod för att befria hyn från orenheter.

Munvatten: Bra vid tandköttsinfektioner och begynnande förkylningar är tre droppar i ett halvt glas ljummet vatten, blanda väl gurgla och spotta ut.

 


Pröva försiktigt!

  • Vissa personer kan få hudirritation eller allergiskt kontakt eksem av tea tree. Prova därför produkten på ett mindre hudområde i några dagar, särskilt om du har eksem eller känslig hud. Sluta genast med tea tree om huden blir röd eller kliar.
  • Använd inte ren tea treeolja, utan späd ut den tio gånger med någon annan olja, till exempel barnolja eller olivolja.
  • Läkemedelsverket rekommenderar att man inte använder tea tree-olja mer än en månad i sträck, eftersom man inte vet i vilken utsträckning vi kan ta upp den genom huden.
  • Tea tree ska inte användas av personer som är allergiska mot kolofonium, som finns i vissa plåster, tejp, våtstarkt papper med mera. Tea tree bedöms kunna korsreagera med kolofonium.
  • Använd inte tea tree-olja som passerat bäst före-datum. Med tiden ökar mängden allergiframkallande ämnen, på grund av att oljan oxiderar. ( Källa: Läkemedelsverket apotekare Per Gruber )